Rendszerlánc

ACO System chain ACO Rendszerlánc

Minden ACO termék az ACO rendszerláncon belül biztonságosan vezeti a csapadékvizet a rendszerlánc elemein keresztül, így garantálva környezetvédelmileg is megfelelő gazdaságos műszaki megoldást.

collect clean hold release

 

Pontszerű vízelvezetés vs. Vonalmenti vízelvezetés

Minden ACO termék az ACO rendszerláncon belül biztonságosan vezeti a csapadékvizet a rendszerlánc elemein keresztül, így garantálva környezetvédelmileg is megfelelő gazdaságos műszaki megoldást.

Pontszerű vízelvezetés

 • Összetett lejtés kialakítás
 • Mély feltárás
 • Rejtett vezetékrendszer
 • Több munka, hosszabb munkaidő
 • Több pocsolya, több áradás

Vonalmenti vízelvezetés

 • Egyszerű lejtéskialakítás
 • Kevesebb földmunka
 • Kevesebb csőmunka
 • Nagyobb lejtett felületek
 • Idő és költség megtakarítás
 • Kevesebb pocsolya, kevesebb áradás

Korrekt felszíni vízelvezetést csak vonalmenti (folyóka) vízelvezető rendszerrel lehet kialakítani.
A kevesebb földmunka, és kevesebb föld alá telepített csővezetéki munka költségkülönbségét is figyelembe kell venni a költségek elemzésénél.

A két lejtésirányú felület teherhordó rétegének tömörítése egyszerűen elvégezhető, míg a pontszerű kialakításnál gyakorlatilag nem lehet homogén módon tömöríteni a felületet.

Az egyszerű tömörítés és lejtésviszonyok kialakítása további költségeket kímélnek meg a kivitelezőknek a pontszerűvel szemben. Víznyelők körül kialakult pocsolyákat mindenki látott már. Ez a nem megfelelő tömörítés miatt alakul ki a pontszerű vízelvezetés esetébe.

Üzemeltetői szempontból tehát hosszú távú, és garantált vízelvezetést kínál a vonalmenti rendszer. Karbantartása, tisztítása sokkal egyszerűbb, mint a pontszerű rendszerek esetében.

Milyen folyókát válasszunk?

Felhasználási terület szerint érdemes megközelíteni a választást. A folyóka típusokat alapvetően három csoportba sorolhatjuk. Az ACO mind a három csoportból több alternatívát is kínál a felhasználási területnek megfelelő típust.

Folyókák standard tömítéssel.

Az új generációs ACO csatornák. A felszín alatti vizek és az épületvédelem a fő oka annak, hogy a jövő folyókarendszere víztömör legyen a folyóka teljes hosszában. Az ACO-nál a jövő már régen megkezdődött. Az ACO DRAIN® Multiline tömítés, az ACO DRAIN® Monoblock RD 200 V és az ACO DRAIN® Qmax folyókarendszerek már integrált tömítéssel rendelkeznek. Így a legkülönbözőbb alkalmazási területek esetében (A15-től F 900-ig) már ma megfelelnek a holnap vízbázis védelmi követelményeinek és igényeinek.

logo

Miért legyen víztömör a jövő folyókarendszere?

A hagyományos folyókarendszerekben a víz egy része a folyókaillesztéseknél elszivárog. Ez káros hatással lehet a környezetre és az épületszerkezetre is. Ezért két oka is van az integrált tömítésekkel ellátott folyókarendszerek használatának, még akkor is, ha azokat (még) nem írják elő a rendeletek:

1. A felszín alatti vizek védelme

Az urbanizáció és iparosítás következtében egyre több felület kerül leburkolásra és a felszín alatti vizek szennyezőanyagokkal való szennyezése növekszik. A városok és az önkormányzatok így új kihívásokkal szembesülnek a vízforrások kezelésében.

Ehhez innovatív rendszermegoldásokra van szükség a szennyezett szennyvíz összegyűjtésére és tisztítására. A víz drága kincs, amire vigyáznunk kell, és ily módon a felszíni víz elvezetése és tisztítása egyre fontosabbá válik.

felszín alattfelszín alatt

2. Strukturális védelem

A legtöbb épület szilárd betonalapokra épül. Ezeket védeni kell a vizek károsító hatásaitól és a korróziótó. A forgalomtól távol eső felületekről érkező csapadék jelentősen több szennyeződést tartalmaz, mint a nagyforgalmú felületekről. Az erősen használt utakat az ásványolaj mellett egyre jelentősebb szennyezőforrás a gumiabroncsok (kopás), a fékpor és a kipufogógázok, valamint egyéb nehézfémek. Ehhez hozzáadódik a jégmentesítő szerek téli használata. Mindezek a szennyeződések a csapadékkal együtt elkerülhetetlenül a talajba kerülhetnek, ha nem víztömör a vízelvezető rendszer.

strukturális védelemstrukturális védelem

Mely folyókarendszerek állnak már rendelkezésre beépített tömítéssel?

Térfelújításokhoz, városi esztétikai vízelvezető elemként.
MultiLine Seal in

multiline seal in

A 15 - E 600 terhelési osztályok. Az ACO DRAIN® Multiline Seal in rendszer a legmegfelelőbb az olyan alkalmazásokhoz, ahol az esztétika kulcsfontosságú szerepet játszik a rácsok különböző választékával.

Ipari, logisztikai, dinamikus terhelésű utak vízelvezető rendszereként.
Monoblock RD 200V

monoblock

D 400 - F 900 terhelési osztályok. Az ACO DRAIN® Monoblock RD folyókarendszer különösen alkalmas keresztirányú vízelvezetés kialakítására különös tekintettel utak, repülőterek és ipari területek számára. A rendszer elemei robusztus monolit szerkezetűek.

Ipari, logisztikai, repülőtéri és egyéb nagyfelületek vízelvezető rendszereként.
Qmax tározócsöves folyóka

Qmax

Terhelési osztály: F 900-ig. Az ACO Drain® Qmax tározócsöves folyókarendszert kifejezetten nagy felületek vízelvezetésére és áramláskésleltetésére fejlesztették ki, az F 900 osztályig terjedő terheléssel. Így ideális megoldás a repülőterek, kikötők és logisztikai központok számára. A diszkrét réskialakításának köszönhetően a Qmax rendszer alkalmas esztétikai szempontok szerinti vízelvezetésre is.

 

Csapadékvíz gazdálkodás beépített tömítéssel rendelkező folyókák alkalmazásával.

Vízvédelem az összegyűjtésnél kezdődik.

Az új generációs ACO folyókák egy rendszerszemléletű csapadékvíz gazdálkodás részét képezik.

Gyűjtsük össze, tisztítsuk meg, tartsuk vissza, majd engedjük vissza a környezetnek. Ez a négy rendszerállomás, amellyel az ACO a vízgazdálkodást megoldja. A  szorosan egymáshoz illeszkedő rendszerelemek egyszerű  beépítést, üzemeltetést garantálnak, melyek hozadéka nem csak költség és idő megtakarítás, hanem optimalizálja a munkafolyamatokat.

csapadékvíz gazdálkodás

Két részes folyókák

Rácsos folyókák

 • Különálló test és rács
 • Könnyű tisztítani és üzemeltetni
 • Széles rácsválaszték

 

Letölthető katalógusok

két részes folyókák

Egyrészes folyókák

Monocast folyókák, melyek egy egységben kerülnek kiöntésre. Tisztításuk és karbantartásuk egyszerű. A rácsok nem tudnak véletlenül, balesetből kifolyólag kiesni a folyóka testből, sőt vandálok sem tudják ellopni a rácsokat.

Az antracit színű folyókák a megszólalásig hasonlítanak az öntöttvasra, sőt nem is korrodálnak.

Utak keresztirányú vízelvezetésére gyakorlati tapasztalatból merjük mondani, hogy csak Monoblock folyókák nyújtanak hosszú távú megoldást.

Részletes információ a linkekre kattintva érhető el

Résfolyókák

 • Amikor az építészeti környezet miatt nem szeretnénk látni a folyókát, de funkcionálisan meg kell oldani a vízelvezetést.
 • Ipari környezetben, nagy terhelésű területeken, ahol a rács kimozdulása veszélyt okozhat, illetve hatalmas vízelvezető felületeken, ahol tározócsöves folyókára van szükség.

A résfolyókákról részletes információ a linkekre kattintva érhető el

 

Letölthető katalógus 

 

A parkoló felületekről összegyűjtött csapadékvíz ásványolajjal szennyeződhet

Ásványolajjal szennyezett csapadékvizet az MSZ EN 828 értelmében olajleválasztó berendezésen kell keresztül vezetni, és csak ezt követően lehet csatornahálózatra kötni. A szabvány értelmében az olajleválasztó berendezés fizikai fajsúly különbségen alapuló előkezelő berendezés.

Az olajleválasztók mindig tartalmaznak koalaszcensz anyagot, mely a tisztítási hatásfokot jellemző káros anyag kibocsátási határértéket javítja 100 mg/l-ről 2 illetve 5 mg/l értékre. Ezen kívül a leválasztók kötelező eleme még az önműködő elzáró szerkezet, melynek feladata a leválasztó berendezés kifolyásának lezárása, ha a leválasztóban az összegyűjtött olaj réteg vastagsága már elérte a kifolyási szintet.

Az olajleválasztó berendezések alapvetően két csoportba sorolhatók

Teljes tisztítású

Bypass technológiás, azaz
záportúlfolyós

Földbe telepített olajleválasztó berendezéseink készülhetnek vasbetonból, illetve műanyagból

oleopator
oleopass
oleopator
oleopass
oleopator grpOleopator-GRP
oleopass grpOleopass-GRP

 

Kültéri leválasztástechnikai katalógus letölthető itt

Az ACO olajleválasztókról részletesebb információt itt olvashat

Szabadon álló olajleválasztó berendezéseink készülhetnek műanyagból, illetve esetenként acéllemezből

 

Szabadon álló olajleválasztóinkról itt tudhat meg többet

Stormclean TF technikai szűrő a csapadékvíz tökéletes tisztítására

Ha közlekedési területekről vagy a fémtetőkről érkező csapadékvizet kell összegyűjteni és elvezetni, akkor csak megfelelő tisztítás után lehet csak a közmű hálózatba vagy élővízbe vezetni. Napjainkba az olajleválasztáson túl egyéb tisztítási megoldásokat is figyelembe kell venni, hiszen ezekről a felületekről nehézfémekkel szennyezett csapadékvíz kerül összegyűjtésre. A modern megoldást ACO Stormclean TF kínálja, ahol a TF az úgynevezett technikai szűrőt jelent.

stormcleanstromclean

Az ACO technikai szűrőről részletesebb információt itt olvashat

A termékismertető katalógust innen töltheti le

Tárolni és visszaadni a vizet környezetünknek

Urbanizált környezetben a csapadék burkolt, vízzáró felületekre hullik. A klíma változás miatt a lehulló csapadék sokkal szélsőségesebb jellemzőket mutat, mint a múltban.

A burkolt felületekre lehulló nagy intenzitású csapadék óriási kihívások elé állítja a csatornahálózat üzemeltetőket.

A csúcshatás a felszíni vizek esetében olyan ugrásszerű és többszöröse a természetben tapasztalható normál eloszláshoz viszonyítva hogy a záporok minden esetben túlterhelik a csatornahálózatokat.

A legésszerűbb megoldás, hogy az összegyűjtött csapadékvizet ne kössük a csatornahálózatra és ne növeljük a felszíni vízterhelést, hanem próbáljuk meg beruházási területen belül kezelni a vizet.

Erre alapvetően két lehetőség áll rendelkezésünkre:

1. Tárolni a vizet

 • Másodlagos használati vízként újra hasznosítható száraz időben öntözésre.
 • A zápor elállta után késleltetve engedhetjük a közműhálózatba.

2. Elszikkasztani a vizet a talajba

A csapadék intenzitása jelentősen megnőtt az elmúlt években. E miatt kötelező feladattá vált az összegyűjtött csapadékvíz helyben történő menedzselése. Ez annyit jelent, hogy az összegyűjtött csapadékvizet nem zúdíthatjuk a közmű hálózatra – annak korlátos befogadó képessége miatt – hanem 30 perc késleltetést követően, kontrollált és maximalizált mértékben engedhetjük a közmű hálózatba.

Az ACO kifejlesztett egy elemes tározó rendszert, sőt Qmax típusú tározó csöves folyóka rendszer költséghatékony megoldást nyújt a csapadékvíz összegyűjtésére és tárolására, valamint professzionális áramlás szabályozó rendszerünk segítségével a közműhálózat befogadó képessége szerint tudjuk a vizet a rendszerre kötni.

 • Q-Brake áramlás szabályozó rendszer akár egyedi igényekhez igazítva
 • Qmax típusú tározó csöves folyóka rendszer F900 terhelésig
 • STORMBRIXX elemes tározó rendszer

Q-Brake áramlás szabályozó

A Q-Brake áramlásszabályozóról részletesebb információt itt olvashat

Q-max tározócsöves folyóka

A Qmax tározó csöves rendszer öt méretben kapható. Hosszú folyóka szakaszok, nagy vízgyűjtő felületek esetén kombinált folyókarendszert érdemes kialakítani. A folyóka méretváltásoknál akna elemmel csatlakoztatjuk a folyókákat. Ezeken az aknákon keresztül a folyóka szakaszok tisztítása nagyon egyszerű folyamat.

Az ACO kifejlesztett egy rendszert mely alkalmazható csapadékvíz tározó és szikkasztó rendszer kialakítására is.

A Qmax tározócsöves folyókarendszerről részletesebb információt itt olvashat

ACO STORMBRIXX

A STORMBRIXX típusú elemes rendszer az összegyűjtött csapadékvizet tárolja, és ha hegesztett polietilén fóliával kerül leburkolásra, akkor víztározó tartályként alkalmazható. Az összegyűjtött csapadékvíz remekül használható öntözésre. Ily módon a közműhálózatot egyáltalán nem kell megterhelni.

Az építőelemes rendszer óriási előnye, hogy gyakorlatilag korlátlan nagyméretű tartályok alakíthatók ki akár több réteg magasságban is. Egy méteres földtakarás esetében parkolók alá is telepíthető óriási statikai terhelhetősége miatt.

Ideális egymásra illesztése az elemeknek a fuvarköltséget csökkenti

Például: Egy építkezésen 280 m3 szikkasztó blokkra van szükség. Az ACO Stormbrixx rendszer egy kamionnal leszállítható.

Más blokkrendszer esetén négy kamionra van szükség. Kevesebb hely szükséges és egyszerűbb az anyagmozgatás az építkezési helyszínen.

Stormbrixx tárolótartály, PE hegesztett fóliával burkolva

 

A Stormbrixx szikkasztórendszerről részletesebb információt itt olvashat

A STORMBRIXX típusú elemes rendszer az összegyűjtött csapadékvizet tárolja, és ha geo textíliával kerül leburkolásra, akkor a környező talaj szikkasztóképességének megfelelően visszaadja környezetünknek a vizet. Ily módon a közműhálózatot egyáltalán nem kell megterhelni.

Az építőelemes rendszer óriási előnye, hogy gyakorlatilag korlátlan nagyméretű tartályok alakíthatók ki akár több réteg magasságban is. Egy méteres földtakarás esetében parkolók alá is telepíthető óriási statikai terhelhetősége miatt.

Stormbrixx szikkasztótartály, geo textíliával burkolva